Hoe begin ik een blog?
Met deze stap voor stap handleiding leer je hoe je in 7 eenvoudige stappen kunt beginnen met bloggen.
Hoe begin ik een blog in 7 stappen:
- Kies een niche voor je blog
- Claim je domeinnaam en webhosting
- Installeer WordPress
- Kies een thema
- Installeer WordPress plug-ins
- Ga aan de slag met schrijven
- Promoot je blog
1. Kies een niche voor je blog
Je kunt niet bloggen zonder een goed onderwerp te hebben. Dus, voor je begint met bloggen moet je eerst bedenken in welke niche je gaat schrijven. Of je nu gaat voor marketing, koken, Crossfit, veganisme, huisdieren of een ander onderwerp. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er over bloggen.
De meeste professionele bloggers zullen je aanraden om te beginnen met een onderwerp waar je gepassioneerd over bent. Zo is het makkelijker om consequent te blijven schrijven en zul je minder snel opgeven. Wat zeker als je net begint, belangrijk is om succesvol te worden.
Ook krijg je waarschijnlijk het advies om een niche te kiezen waarbij je passie, vaardigheden en ervaring samenkomen.
Maar, als je geld wilt verdienen met je blog dan is dit niet het ideale model. Er ontbreekt één essentieel ingrediënt: jij zelf.
Als blogger ben je zelf het merk.
Denk bij het kiezen van een onderwerp voor je blog aan:
- Wat je mensen kunt leren
- Waar je ervaring in hebt
- In welke doelgroep je het grootste bereik hebt
- Waar kansen liggen
2. Claim je domeinnaam en webhosting
Het eerste wat je moet doen als je een blog gaat beginnen is een domeinnaam claimen en daarna een webhosting pakket uitkiezen.
De volgende dingen zijn belangrijk bij het bedenken van een goede domeinnaam:
- Kies een naam die mensen gemakkelijk kunnen onthouden
- Zorg ervoor dat je domeinnaam makkelijk te spellen is
- Vermijd het gebruik van afkortingen, cijfers of streepjes in je domeinnaam
- Kies een naam die ook in de toekomst geschikt blijft, in het geval je nog eens over andere onderwerpen wilt bloggen
Als je een naam hebt bedacht die je bevalt kies dan een geschikt webhosting pakket uit voor je website.
3. Installeer WordPress
WordPress is de meest gebruikte en de meest geschikte software voor nieuwe bloggers. En bij de meeste webhosting bedrijven kun je WordPress met 1 klik installeren via je dashboard. Hoe makkelijk is dat?
Als WordPress eenmaal geïnstalleerd is kun je beginnen met het opzetten van je site. WordPress helpt je hier bij. Voer om te beginnen de titel en de beschrijving van je site in zodat de basis goed staat. In principe ben je nu klaar om te beginnen met bloggen, maar voor je begint met posten is het misschien slim om je nog wat te verdiepen in WordPress.
Dit breng ons bij de volgende stap: Het kiezen van een WordPress theme.
4. Kies een WordPress theme
Een WordPress theme is een verzameling bestanden, templates en stijlen die het design van je website bepalen, dus kies er eentje die goed past bij je blog.
Je blog ziet er nu waarschijnlijk zo uit:
Als je WordPress hebt geïnstalleerd is het standaard WordPress theme geactiveerd. En alhoewel hier niets mis mee is, is het niet echt onderscheidend dus je kunt dit beter veranderen. JE past dit aan via het menu aan de linkerkant (“Weergave”).
Wat betreft WordPress thema’s heb je twee opties: je kunt kiezen voor een gratis thema of een betaald premium thema (waar je vaak meer mee kunt). ThemeIsle is een site waar je mooie en geschikte thema’s kunt vinden voor je blog.
Een nieuw thema installeren werkt als volgt:
- Zorg dat je ingelogd bent (de inlogpagina kun je bereiken op jedomeinnaam.com/wp-admin)
- Als je ingelogd bent kom je op het WordPress Dashboard
- Kies in het menu aan de linkerkant voor “Weergave”
- Ga vervolgens naar “Thema’s”
- Om een nieuw thema te zoeken klik je op de blauwe knop “Nieuwe toevoegen” bovenaan de pagina of aan de rechterkant (de knop met de grote +)
Zoals je hieronder kunt zien heb je de keuze uit een enorme hoeveelheid gratis thema’s.
Je kunt elk thema previewen door te klikken op “Thema details” - Om een thema te installeren dat je hebt gedownload bij een site zoals ThemeIsle klik je op “Nieuwe toevoegen” en vervolgens op “Thema uploaden”
- Upload dan het zip bestand en klik op “Nu installeren”
- Klaar!
5. Installeer essentiële WordPress plugins
Een plugin is een klein stukje code dat je aan je WordPress site kunt toevoegen om features en functionaliteiten aan je blog toe te voegen.
Voor je verder gaat met je site moet je eerst een paar nuttige plugins te installeren die je vooruit kunnen helpen met de SEO en de snelheid van je blog.
Vier essentiële plugins:
1. Elementor Pro
Elementor Pro is een veelgebruikte (inmiddels al meer dan 3 miljoen actieve gebruikers!) page-builder voor WordPress waarmee je zelf eenvoudig pagina’s ontwerpt en in elkaar zet. Met Elementor Prokun je je site helemaal naar eigen wensen inrichten.
Je kunt kiezen uit een gratis en een pro versie. Met de Pro versie heb je veel meer mogelijkheden om alles uit je site te halen. Onder andere met uitgebreide keuze uit templates, widgets en andere functionaliteiten.
2. ShortPixel Image Optimizer
ShortPixel Image Optimizer is dé plugin voor het comprimeren van je foto’s en afbeeldingen. Zo verklein je de grootte van foto’s en afbeeldingen tot wel 90% (zonder kwaliteitsverlies) zodat je site veel sneller laadt. Wat niet alleen prettig is voor je lezers, maar essentieel voor goede SEO.
ShortPixel is één van de populairste en best geteste plugins als het gaat om compressie.
3. WP-Rocket
Met WP-Rocket wordt de snelheid van je site aanzienlijk verbeterd waardoor je bezoekers waarschijnlijk langer op je website blijven.
WP-Rocket is een alles-in-één oplossing voor caching en biedt verschillende functionaliteiten voor het verbeteren van de snelheid: optimalisatie van HTML, CSS en Javascript bestanden, koppeling met CDN netwerken, preloaden van bestanden en meer.
WP-Rocket is zowel geschikt voor de geavanceerde gebruiker als voor de beginner. Je kunt al aan de slag met WP Rocket vanaf €44,- per jaar.
4. Yoast SEO
De Yoast SEO plugin is de nummer 1 plugin op het gebied van SEO en onmisbaar voor iedereen die serieus aan de slag wil met een WordPress site.
Yoast SEO ondersteunt je bij het optimaliseren van je website en je content waardoor je site beter vindbaar wordt.
Je kunt Yoast SEO gebruik om je sitemap te beheren, robots.txt toe te voegen en je pagina titels en beschrijvingen te optimaliseren.
6. Beginnen met schrijven van content
Gefeliciteerd! Je hebt nu WordPress geïnstalleerd en je blog is helemaal klaar voor gebruik. Je hoeft nu nog maar één ding te doen: geweldige content schrijven.
Maar eerst nog dit:
Het is niet voldoende om een blog te schrijven, achterover te leunen en te wachten op bezoekers. Om je blog te laten groeien om er uiteindelijk geld mee te kunnen verdienen heb je organisch zoekverkeer nodig.
Organisch zoekverkeer is een term die wordt gebruikt voor mensen die via een zoekmachine op je site komen door te klikken op een niet betaalde link.
Organisch zoekverkeer vergroten doe je door elke blogpost te schrijven op basis van een focus zoekwoord. Dit doe je als volgt:
- Zet het belangrijkste zoekwoord in de permalink van je blogpost
- Voeg het zoekwoord toe aan de titel van de blogpost
- Zorg ervoor dat het zoekwoord in de eerste of tweede alinea terugkomt
- Gebruik het zoekwoord in koppen en tussenkopjes
- Laat het zoekwoord nog een paar keer terugkeren in je blogpost
In het voorbeeld hieronder kun je zien dat het focus zoekwoord terugkomt in de titel, URL en de eerste paragraaf.
Maak, voordat je begint met schrijven, een lijst van de top 5 a 10 zoekwoorden waar je je op gaat richten en ga vervolgens aan de slag.
Vergeet niet dat blogs met naast tekst ook andere content zoals foto’s, video’s en infographics beter scoren in Google en de aandacht van je lezers beter vast houden.
Essentieel voor het maken van content die scoort bij je bezoekers én in zoekmachines is het schrijven op basis van “search intent”. Search intent wil zeggen wat de intentie is van iemand die zoekt op een bepaald zoekwoord.
Schrijf op basis van Search Intent
Voor je begint te schrijven moet je onderzoeken waar je lezer naar op zoek is wanneer ze in Google zoeken op bepaalde zoekwoorden.
Probeer uit te vinden wat het probleem van je lezer is en hoe je daar met je content een oplossing voor kan bieden.
Stel dat je focus zoekwoord is “Hoe kom ik van mijn puistjes af”.
Als je nu gaat zoeken op deze term zul je zien dat veel blogposts resultaten bevatten met termen zoals “snel”, “in 1 dag”, “hulpmiddelen”.
Hieraan kun je zien dat de meeste mensen op zoek zijn naar een snelle oplossing om van hun puistjes af te komen. En het Google PageRank algoritme zorgt ervoor dat deze resultaten hoger in de zoekresultaten terecht komen.
Wat betekent dit voor je content strategie?
Je moet meteen to-the-point komen en een goed artikel schrijven met duidelijke manieren waarmee je snel van je puistjes af komt.
Dus niet een lage post schrijven over de “Ultieme gids om van puistjes af te komen” of te schrijven over “Wat zijn puistjes?”, dit zijn SEO-technieken al lang verouderd zijn.
In plaats daarvan moet je schrijven op basis van de zoekintentie van je lezers. Probeer een oplossing te vinden voor het probleem van je lezers door erachter te komen waarom ze zoeken op bepaalde zoekwoorden.
Dit doe je dus door te kijken naar welke zoektermen er zijn opgenomen in de titels van de populairste zoekresultaten. (In het voorbeeld hierboven dus “snel”, “in 1 dag”, “hulpmiddelen”).
Alhoewel je geen professioneel schrijver hoeft te zijn om een blog te schrijven, is het wel belangrijk dat je een foutloze blogpost kunt schrijven met een heldere opbouw.
Schrijf afwisselend in kortere en langere zinnen. Let erop dat je niet te lange alinea’s schrijft en gebruik opsommingen en afbeeldingen om lange, eentonige blokken tekst te onderbreken.
Zo houd je de tekst goed leesbaar en houd je de aandacht van je lezers langer vast.
Nog een paar tips die je kunnen helpen je schrijfvaardigheid te verbeteren:
- Zorg voor toegevoegde waarde met je blogpost
Bied toegevoegde waarde aan je lezers. Schrijf met een duidelijke structuur en een heldere opbouw (begin, midden en eindpunt). Zo maak je zelfs de meest saaie onderwerpen interessant om te lezen. - Maak je blogpost aantrekkelijk en toegankelijk
Zorg ervoor dat zowel je verhaal als de visuele content van hoge kwaliteit is. - Gebruik de juiste opmaak
Gebruik de juiste koppen en de juiste tags (H2 en H3), gebruik opsommingen en afbeeldingen om lange blokken tekst te onderbreken. Zorg ervoor dat paragrafen ongeveer dezelfde lengte hebben en niet langer zijn dan 3-4 regels. - Ga in gesprek met je lezer
Gebruik een informele en persoonlijke toon bij het schrijven. Zo bouw je een band op met je lezers. - Houd het leesbaar
Gebruik een goed leesbaar lettertype en zorg voor voldoende witruimte zodat je blogposts makkelijk weg lezen. - Controleer op spelfouten
Als je je tekst hebt gecontroleerd op spelfouten doe het dan nog eens. Klik pas op “publiceren” als je 100% zeker bent dat er geen fouten meer in de tekst zitten. - Maak af en toe tekst bold
Af en toe een woord vetgedrukt maken zorgt voor een levendig effect en legt de nadruk op bepaalde woorden. (Pro-tip: Ook handig om te doen met zoekwoorden)
En tot slot.
Probeer je niet blind te staren op het creëren van de perfecte content, gewoon beginnen met schrijven en publiceren. Je kunt altijd later nog wat aanpassen.
Maak een homepagina en een over mij pagina
Voordat je je blog lanceert moet je nog een paar pagina’s en een menu toevoegen. Dan is je site helemaal compleet.
1. Homepage
De landingspagina of startpagina is de eerste pagina die je ziet als je naar je URL gaat.
Zet hier niet elk detail over jezelf en je website op, maar zorg ervoor dat je lezers meteen weten waar je website over gaat en wat je te bieden hebt.
Als mensen op je site komen en niet begrijpen waar de site over gaat zijn ze snel weer weg (en zie je ze waarschijnlijk ook niet meer terug).
Je kunt je landingspagina bewerken met een pagebuilder zoals Elementor Pro. Hiermee kun je eenvoudig met drag and drop content blokken toevoegen zoals tekst, afbeeldingen, videos, social media widgets en nog veel meer.
Een goede homepage bevat onder andere:
– Een slider of hero afbeelding met een pakkende kop en subtitel
– Een kort gedeelte waarin je iets meer vertelt over je blog
– Een call to action, waarmee lezers zich kunnen abonneren op je email nieuwsbrief of naar een belangrijke pagina kunnen gaan
– Interne links die verwijzen naar de belangrijkste inhoud
2. Over Mij pagina
Op de over mij pagina kun je jezelf verder introduceren en meer vertellen wie je bent, waar je voor staat en waar je blog over gaat.
Dit is een goede manier om een persoonlijke band met je lezers opbouwen.
Tips voor je Over Mij pagina
Schrijf over:
- Wie je bent
- Waarom je de blog bent begonnen
- Wat je achtergrond is
- Welk probleem je oplost met je blog
- Jouw succesverhaal
- Een call to action
Om lezers geïnteresseerd te houden kun je de over mij pagina schrijven als een verhaal. Ik zelf ben begonnen met hoe ik lang heb getwijfeld voordat ik ben begonnen met een blog en mijn twijfel vervolgens heb omgezet in een goedlopend bedrijf.
Het gaat er niet per se over dat je opschept over al je prestaties, maar dat je mensen laat zien wie je bent.
Maak een plan voor je content
Veel beginnende bloggers vragen zich af waar ze over moeten schrijven en hoe je aan nieuwe ideeën voor blogposts komt.
Je kunt dit het beste doen door je te baseren op data en statistieken. Bijvoorbeeld het zoekvolume van bepaalde trefwoorden, de moeilijkheidsgraad van bepaalde zoekwoorden en hoe je denkt dat je kunt ranken op een bepaald zoekwoord.
Dit kun je eenvoudig bijhouden in een spreadsheet waarin je opneemt waar je over wilt gaan schrijven met daarbij:
– Doel zoekwoord
– Blog post titel
– Zoekvolume
– Aantal woorden
– Prioriteit (?)
Analyseer je inhoud met de juiste tools
Je kunt niet zonder goede tools om je site en je content te analyseren.
Dit doe je (onder andere) met Google Analytics en Ahrefs. Google Analytics heb je waarschijnlijk al geïnstalleerd. Op het Google Analytics Dashboard kun je statistieken inzien over het aantal mensen dat je website heeft bezocht, hoeveel pagina’s ze hebben bekeken, hoe lang ze op je website zijn gebleven en nog veel meer interessante data.
Ook kun je het verkeer naar je site bekijken en vergelijken hoe individuele blog posts scoren in een bepaalde periode. Zo zie je of je meer of juist minder bezoekers hebt gekregen.
Ahrefs is de beste zoekmachine optimalisatie (SEO) tool om blogpost rankings en inkomend verkeer bij te houden. Met Ahrefs zie je op welke zoekwoorden je het beste scoort, welke sites naar je linken en nog veel meer.
7. Promoot je blog
De beste aanpak om je blog te laten groeien is door zo veel mogelijk inkomende links te verzamelen. Hoe meer sites naar jou linken, des te beter het is voor je zoekresultaten en hoe hoger Google je blogposts zal ranken.
Dit zijn een paar handige strategieën die je kunt volgen om je blog te laten groeien en meer links te krijgen:
Gastbloggen
Gastbloggen is een van de beste manieren om je blog te laten groeien. Je kunt zo autoriteit opbouwen binnen je niche, netwerken met andere bloggers en backlinks genereren.
Wees niet bang om mensen te benaderen en actief te netwerken.
En onthoud dat één van de belangrijkste dingen is dat je toegevoegde waarde voor je lezers creëert. Denk niet alleen aan de links die je genereert. Lezers prikken hier snel door heen.
Linkbuilding
Naast gastbloggen zijn er nog meer mogelijkheden om links naar je site te genereren (Lintbuilding). De makkelijkste manier is om links te krijgen zonder dat je er al te veel aan hoeft te doen. Toch?
Mensen zijn van nature geneigd om goede content te delen dus schrijf gewoon de beste en unieke content waar mensen niet zonder kunnen. Dan zullen ze het ook graag delen met hun volgers.
En, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, til je blogs naar een ander level door visuele content zoals video’s, foto’s afbeeldingen en infographics toe te voegen.
Andere manieren van linkbuilding zijn:
- Broken link building:
Met de tool van Ahrefs kun je vergelijkbare blogs vinden die gebroken links hebben. Je kunt de schrijvers een mail sturen dat hun links niet meer werken en dat jouw blog een betere optie is. Met een beetje geluk verwijzen ze de link door naar jouw content en zorg je zo voor extra bezoekers. - Links terugwinnen:
Met de Ahrefs content explorer kun je opzoeken op welke sites je blogs worden vermeld maar nog niet gelinkt. Je kunt proberen deze schrijvers een bericht te sturen, bedanken voor de vermelding en vragen of ze een link willen toevoegen. - Vorm een netwerk met andere bloggers
- Doe onderzoek naar je concurrentie:
Zoek uit welke sites linken naar blogs van je concurrenten en probeer de eigenaren van de content zo ver te krijgen dat ze ook naar jou linken.
Hoe begin ik een blog: De samenvatting
Zoals je hebt kunnen lezen is het beginnen van een blog vrij eenvoudig.
Nog even de zeven stappen op een rijtje:
- Kies een niche voor je blog
- Claim je domeinnaam en webhosting
- Installeer WordPress
- Kies een thema
- Installeer WordPress plug-ins
- Ga aan de slag met schrijven
- Promoot je blog
Besef dat het eenvoudig is om te beginnen, maar dat je met de juiste aanpak en een flinke dosis doorzettingsvermogen pas echt succesvol wordt. Maar met deze 7 tips kom je er wel.
Waarom houdt je tegen om vandaag nog te beginnen?
Hoe begin ik een blog: Veelgestelde vragen
1. Wat is een blog?
Een blog is een website waarop regelmatig nieuwe berichten (blogposts) worden geplaatst. Vaak in chronologische volgorde, met het nieuwste bericht bovenaan. De berichten hebben vaak een persoonlijke en informele stijl en onder de berichten kunnen lezers vaak reacties plaatsen.
In de Verenigde Staten alleen al, geeft 42,23% van de mensen uit de leeftijdscategorie van 18 tot 49 jaar aan, regelmatig blogs te lezen. Er zijn blogs te vinden over elk denkbaar onderwerp. Met een blog kun je abonnees voor je email lijst krijgen, netwerken met anderen en uiteindelijk geld verdienen.
2. Waarom zou ik een blog beginnen?
Er zijn zo veel redenen te bedenken waarom je een blog zou moeten beginnen. Een van de meest belangrijke is om lezers te beïnvloeden en te inspireren.
Als je veel kennis hebt over een bepaald onderwerp en een beetje kan schrijven dan kun je mensen vooruit helpen. En als je weet hoe je geld kunt verdienen met blogposts dan kun je een behoorlijk passief inkomen genereren.
Bloggen is goed voor:
- Je persoonlijke ontwikkeling
- Het verbeteren van je schrijfvaardigheden
- Netwerken met anderen uit hetzelfde vakgebied
- Kennisdelen
- Geld verdienen
3. Wat kost het om een blog te beginnen?
Als je een blog begint kun je kiezen om dit te doen via een gratis of een betaald platform. Beide vormen hebben zo hun eigen voor- en nadelen.
Als je een beginner bent en wilt kijken of bloggen iets voor jou is zonder meteen geld uit te geven ga dan voor sites zoals WordPress.com en Blogger. Hier kun je eenvoudig en gratis een blog beginnen.
Maar deze gratis platforms brengen wel enkele beperkingen met zich mee, je hebt er bijvoorbeeld geen toegang tot premium thema’s, er zijn beperkingen op reclame’s en nog veel meer.
Als je het dus meteen professioneel wilt aanpakken zijn er ook andere platforms. Met betaalde tools zoals Squarespace en Wix zet je eenvoudig een professionele site in elkaar die je helemaal naar eigen wensen kunt aanpassen.
Bovendien heb je met deze platforms ook de mogelijkheid om je site te optimaliseren en er later nog geavanceerde functies aan toe te voegen (denk aan een webshop).
Ik zet even alle kosten op een rijtje:
- Domeinnaam:
Een domeinnaam kost ergens tussen de €0,99 en €10,- per jaar - Webhosting:
Ga voor een basispakket bij een gemiddelde webhost uit van ongeveer €1,- a €10,- per maand. Dit is ook sterk afhankelijk van hoe uitgebreid je hostingpakket is. Hoe geavanceerder het pakket, hoe duurder je uit bent.
Je kunt geen blog beginnen zonder domeinnaam en webhosting, maar er zijn ook nog een aantal optionele kosten die je tegen kunt komen. Een Premium WordPress Thema (ongeveer €15,- a €50,-), marketing tools en premium plugins om maar wat te noemen.
Hoeveel je uit wilt geven is uiteindelijk aan jou en afhankelijk van of je een beginner bent, een hobbyist of als je het liever wat professioneler wilt aan pakken. In het laatste geval kun je rekenen dat je per jaar een paar honderd euro kwijt bent.
4. Hoe krijg ik lezers voor mijn blog?
Om lezers naar je blog te krijgen moet je toegevoegde waarde bieden en zorgen dat je content schrijft waar mensen niet omheen kunnen.
Een paar tips die je kunnen helpen:
- Verdiep je in SEO, ik kan het niet vaak genoeg zeggen
- Kies de juiste titels voor je blogpost
De titel van je blogpost is het eerste dat iemand leest. De titel moet dan ook meteen duidelijk maken welk probleem je oplost en welke voordelen je biedt met je blogpost.
Een handige formule voor het bedenken van titels is:
“Aantal” + “Bijvoeglijk naamwoord” + “Zoekwoord” + “Jaar”
Dus:
“7 slimme tips om een blog te beginnen in 2021” of “15 geweldige manieren om snel van je puistjes af te komen in 2021” - Publiceer regelmatig en consistent
- Gebruik Call to actions om je lezers aan te zetten tot een actie (bijvoorbeeld inschrijven voor je nieuwsbrief of een gesponsord product kopen)
- Bied je lezers bijvoorbeeld kortingen aan of exclusieve informatie
- Deel je posts op social media
Als je al deze tips toepast zul je merken dat het verkeer naar je website begint toe te nemen.
5. Hoe begin ik een succesvolle blog?
Alleen in de Verenigde Staten alleen al zijn er meer dan 600 miljoen blogs. Maar 95% hiervan is niet succesvol. Er zijn veel factoren die bepalen of je succesvol wordt met je blog.
Een aantal van die factoren zijn:
- Zorg dat je weet waar de kansen liggen
- Verdiep je in online marketing, word goed in SEO, zoekwoord onderzoek, affiliate marketing, strategieën voor email marketing
- Geef met je content antwoord op problemen en vragen waar mensen mee zitten
- Consistent posten, maak een schema en post volgens een bepaald ritme
- Het hebben van helder plan en een visie op waar je naar toe wilt met je blog
6. Verdienen bloggers geld?
Ja. En sommmige bloggers kunnen zelfs heel comfortabel leven van de inkomsten uit hun blogs. Maar er zijn ook veel bloggers die helemaal niks verdienen.
Bloggers verdienen geld door inkomsten uit advertenties, affiliate marketing, het verkopen van online cursussen, gesponsorde berichten, het verkopen van producten en consulting.
Maar als je blogposts niet veel toegevoegde waarde bieden dan zal het lastig zijn om überhaupt geld te verdienen met een blog.
Zelfs als je fulltime gaat bloggen zul je niet 1, 2, 3 rijk worden. Als je echt succesvol wilt worden met je blog zul je hard moeten werken.
7. Hoe begin ik een blog die geld verdient?
Je kunt geld verdienen met je blog door middel van advertenties, inkomsten uit affiliate marketing, het verkopen van cursussen of andere producten.
Hoeveel je kunt verdienen met affiliate marketing wordt onder andere bepaald door EPC (Earnings Per Click) en CPM (Cost per 1000 Impressions). Voor elke 1000 clicks op een advertentie krijg je een bepaald bedrag.
Daarnaast kun je ook proberen om producten te verkopen die passen bij je niche. Bijvoorbeeld: Als je een reisblog hebt kun je denken aan het verkopen van brochures of als je blogt over koken kun je geld vragen voor premium versies van de beste recepten.
Zorg ervoor dat het in ieder geval past bij de interesse van je lezer en probeer betaalde abonnementen te verkopen. Als je voldoende mensen hebt die bereid zijn een paar euro per maand te betalen kun je al een fatsoenlijk inkomen genereren.
8. Kan ik gratis een blog beginnen?
Ja, het hoeft niet veel te kosten om een blog te beginnen, het kan zelfs gratis via platforms zoals WordPress.com of Blogger.
Maar als je het serieus en professioneel aan te pakken is het vaak beter om voor een betaalde optie gaan. Zo heb je geen last van beperkingen die gratis platforms met zich meebrengen. En als je denkt aan de bijna onbeperkte mogelijkheden om geld te verdienen met je blog is het een kleine investering om voor een betaald platforms te kiezen.
9. Hoe begin ik een foodblog?
Eten en recepten zijn wereldwijd hele populaire onderwerpen en er wordt veel naar gezocht. Het is tegenwoordig heel populair om verschillende gerechten uit te proberen en te experimenteren met andere keukens en smaken. Daarom is het een ideale tijd voor blogs over eten en koken.
Volg onderstaande stappen om te beginnen met een foodblog:
- Kies een webhostingbedrijf
- Kies een goede naam voor je blog
- Kies een goed thema uit voor je blog
- Begin met het plaatsen van content en schrijf SEO vriendelijke recepten
- Genereer backlinks via andere foodblogs en zorg voor gastloggers
- Plaats advertenties, begin met affiliate marketing en verkoop bijvoorbeeld exclusieve content zoals uitgebreide recepten
10. Hoe begin ik een reisblog?
Veel mensen hebben een passie voor reizen. Jij ook? Dan is het geen slecht idee om een reis blog te beginnen, zo kun je geld verdienen met je passie en door aanbevelingen te doen.
Er zijn heel veel affiliate programma’s gericht op reizen en die je betalen om bepaalde zaken zoals hotels, Airbnbs, vliegtickets en bijvoorbeeld reisverzekeringen te promoten.
Ga aan de slag met je reisblogs:
- Bepaal in welke specifieke je niche je gaat bloggen (solo reizen, cruises, luxe reizen, budget reizen, single reizen)
- Bedenk een pakkende naam
- Kies de juiste webhosting
- Zorg voor het perfecte thema voor je blog
- Doe research naar de juiste zoekwoorden
- Publiceer content op basis van je eigen ervaringen en optimaliseer je content voor SEO
- Genereer backlinks en werk samen met gastloggers
11. Hoe begin ik een modeblog?
Als jij een echte fashion victim bent en altijd op de hoogte bent van de nieuwste trends en stijlen dan moet je een fashion blog beginnen.
Er zijn al wel heel veel blogs over mode en fashion dus je moet wel wat moeite doen om er tussen te komen met je blog.
Doe het volgende om te beginnen met een modeblog:
- Denk na waar je precies over gaat bloggen? Mode is een breed begrip, dus waar ga je precies over bloggen? Haute couture? Street Fashion? Of Vintage kledingzaakjes? Bepaal voor je begint je niche en houd je hier consequent aan, dit maakt je herkenbaar in de enorme hoeveelheid modeblogs.
- Zorg voor de perfecte domeinnaam
- Kies een goed premium thema uit dat het beste past bij jouw stijl en je onderwerp
- Post op regelmatige basis
- Promoot je blog via social media (Instagram is hier perfect voor!), podcasts en advertenties
12. Hoe begin ik een beaytyblog?
Wil je een beautyblog beginnen en je passie voor schoonheidsproducten, make-up en uiterlijke verzorgingen inzetten om een succesvol blogger te worden? Goed plan.
Beautyblogs zijn bij uitstek geschikt om te combineren met een eigen YouTube kanaal en Instagram account.
Volg deze stappen om een beautyblog te beginnen:
- Waar ga je precies over bloggen? Huidproblemen? Inclusiviteit? De laatste trends? De mogelijkheden zijn eindeloos en het is aan jou om een onderwerp uit te kiezen.
- Doe zoekwoord onderzoek zodat je weet waar mensen naar op zoek zijn
- Bedenk een goede naam die past bij beauty en je onderwerp, zo weet je zeker dat deze goed aanslaat bij je doelgroep
- Maak een content plan en zorg ervoor dat je je YouTube video’s in je berichten plaatst
- Adverteer op social media
- Maak video tutorials maken en deel beauty tips
13. Wat is WordPress?
WordPress is een van de eenvoudigste en meest populaire manieren om een website mee te beheren en content te publiceren, delen en creeren. 30% van de websites wereldwijd maakt gebruik van WordPress.
Logisch, want het is heen van de meest gebruiksvriendelijke platforms die er zijn. Daarnaast biedt WordPress veel funtionaliteiten (dashboard, plugins, premium thema’s, eenvoudige editor) voor zowel beginners als doorgewinterde content makers.
Het enige wat je nodig hebt voor een WordPress site is geschikte webhosting en een domeinnaam. Vervolgens kun je beginnen met je website of blog.
14. Moet ik WordPress.com gebruiken of WordPress.org?
Alhoewel ze heel erg op elkaar lijken zijn er belangrijke verschillende tussen WordPress.com en WordPress.org. Op WordPress.com kun je meteen een blog starten. Op WordPress.org kun je WordPress gratis downloaden en deze vervolgens op je eigen hostingpakket te installeren.
Belangrijke verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org
- Kosten
WordPress.org:
WordPress downloaden is gratis, maar om het op je website te kunnen plaatsen heb je een domeinnaam en webhosting nodig.
WordPress.com:
Je kunt gratis een blog beginnen op een subdomein van WordPress.com, de kosten voor je eigen domeinnaam beginnen vanaf 4 euro per maand - Installatie
WordPress.org:
Hiervoor is enige technische kennis nodig, je moet een domeinnaam uitkiezen en webhosting selecteren en vervolgens WordPress installeren op de webserver.
WordPress.com:
Op WordPress.com kun je stap voor stap je blog aanmaken - Thema’s
WordPress.org:
Heel veel mogelijkheden om je blog aan te passen aan je eigen wensen. Je kunt kiezen uit meer dan 7500 gratis thema’s en duizenden betaalde premium thema’s.
WordPress.com:
WordPress.com biedt beperkte opties voor het aanpassen van je blog. Bij de gratis versies kun je kiezen uit meer dan 150 thema’s en de betaalde premium versies ongeveer 200 thema’s. - Plugins
WordPress.org:
Toegang tot meer dan 50.000 plugins en duizenden andere plugins gemaakt door derde partijen
WordPress.com:
Je kunt alleen plugins installeren bij zakelijke of e-commerce sites/abonnementen. De kosten hiervoor zijn €25,- en €45,- per maand. Wel heb je dan toegang tot meer dan 50000 plugins.
Het is aan jou om te bepalen wat voor jou de meest geschikte opties zijn.